Френска селска торта

Френска селска торта

Следва още една публикация от поредицата, посветена на най-любимите ми български кулинарни блогъри. Толкова много години изминаха от първите прочетени рецепти и моите първи опити да ги приготвя, тогава, когато все още дори нямах свои собствени средства, за да си купя необходимите продукти и се притеснявах да не ги похабя. Но тези прекрасни хора правеха и най-сложната рецепта да изглежда като детска игра и въпреки че все пак се случваше да се проваля с някоя от тях, малко по малко започнах да придобивам увереност и резултатите не закъсняха. Вече ви представих шоколадовия кейк с череши на Таня Донева от нейния блог Вкусното ми хоби със страст и любов и не мога да бъда по-щастлив от реакциите и коментарите ви. Затова не губим време и отиваме на гости на друг, не по-малко любим мой кулинарен учител. Нейното име е Ани Шакарян, автор на блога Вкуснотека и последвалата книга със същото име.

Ани и нейната Вкуснотека винаги ще свързвам с три безкрайно обичани от мен рецепти, и трите направих за първи път в онова време, когато все още нямах никакъв опит в кулинарията и въпреки това се получиха като по учебник. Първата от тях е за един от най-любимите ми десерти – чийзкейк с боровинки, при това с българско крема сирене, онова, което никой никога не препоръчва да се използва точно за този сладкиш. Раздавал съм я години наред на всеки, който го е опитвал, защото освен вкусна, е и много бюджетна. Втората рецепта, която правя почти всяка година по едно и също време е за Великденска торта с козунак и лимонов крем. Въпреки че за толкова време съм прочел стотици публикации за това как да вдъхнем нов живот на козунак, престоял няколко дни, и до ден днешен не съм открил по-вкусно предложение от това на Ани. Третата рецепта обаче е най-специална за мен, тази за Френска селска торта, нея избирам да ви представя днес и в мое изпълнение. За мен тя няма аналог, колкото и нескромно да прозвучи, след като я направих и опитах, повече никога не си поръчах такава в сладкарница. Тази торта съм правил за рождени дни, фирмено парти, на хора, които по принцип не обичат десерти, тя е любимата и на моята майка. С тази торта съм се чувствал най-горд от себе си, почти като сладкар, най-вече заради реакциите, които е предизвиквала сред хората. За никоя друга рецепта досега не съм получавал толкова комплименти и мили думи и аз винаги ще се връщам към нея тогава, когато не съм сигурен какво да приготвя за специален повод. Ани, благодаря от сърце за тези първи най-важни кулинарни уроци, ти наричаш блога си библиотека от вкусове, пожелавам ти още дълго нови рецепти да надничат от нейните лавици и да ни радват.

Колкото до френската селска торта, мисля, че за всички ни е ясно, че няма нищо френско в нея. Всъщност съм почти сигурен, че само в България е известна точно под това име, на практика така може да се нарече всяка една торта Медовик. Затова апелирам да си присвоим това име и да я обявим за българска, толкова е обичана в нашата страна, че никой няма да ни се разсърди. За разкош споделям и още един кадър на тортата в разрез, той е от края на миналата зима, една от най-любимите ми снимки, щракната набързо с телефон насред гората.

Френска селска торта

А сега без повече приказки, нека преминем към рецептата, обещавам, че и вие ще се влюбите в нея.

Френска селска торта

Френска селска торта

Васил Борисов
Свежа и невероятно вкусна, веднъж приготвили я, завинаги ще се влюбите в нея. Най-нежните медени платки и лек крем от заквасена сметана и цедено кисело мляко.
Категория Десерт
Кухня Българска, Руска
Порции 12 парчета

Необходими продукти
  

За медените платки

  • 1 яйце (размер L)
  • 150 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с.л. мед (течен)
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • 50 г масло (разтопено и охладено)
  • 400 г брашно

За крема

  • 500 г заквасена сметана
  • 500 г цедено кисело мляко
  • 100 г захар
  • настърганата кора от 1 лимон
  • 2 с.л. лимонов сок (прясно изстискан)
  • 100 мл животинска сметана (поне 30% масленост)
  • 1 ч.л. ванилия (паста или есенция)

За пълнеж и декорация

  • 250 г сладко от боровинки
  • 200 г орехи (смлени)

Инструкции
 

Приготвяне на тестото

  • В подходяща купа разбийте яйцето със захарта, докато не се разтвори напълно. След това добавете прясното мляко, меда, содата и маслото, което предварително сте разтопили и охладили до стайна температура. Прехвърлете сместа в касерола или тенджера и варете на бавен огън при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка за около 30 минути или докато не придобие приятен кехлибарен цвят. Най-лесно е да се ориентирате по цвета на сместа, много е важно да спазите точните пропорции, за да ви се получи правилната консистенция, както и да не я готвите по-малко или повече, защото след това ще поеме различно количество брашно от посоченото в рецептата. Отстранете от котлона и докато сместа е още топла, добавете цялото брашно и разбъркайте с дървена лъжица до получаване на тесто. Ако все пак то е прекалено лепкаво, което значи, че сместа не е достигнала правилната консистенция при готвене, може да добавите още 50 г брашно, но в никакъв случай не използвайте повече, защото рискувате да получите твърди и жилави платки. Прехвърлете сместа на леко набрашнен плот и замесете за около минута до оформяне на еластично и гъвкаво тесто. Разделете тестото на 8 топки, 3 от тях няма да ни трябват. Останалите 5 ще използваме, за да направим платките за тортата. Една топка трябва да тежи около 120 г. Ако след разделянето вашите тежат по-малко, добавете малко тесто от резервните 3 топки.

Оформяне и печене на блатовете

  • Загрейте фурната на 170°C с включен горен и долен реотан без вентилатор. Предварително си пригответе 5 листа хартия за печене, върху които ще разточваме всяка една от петте топки тесто. Тук рецептата ми се различава с тази на Ани, но аз открих, че по този начин е много по-лесно, защото целта ни е да разточим топката тесто до много тънък, почти прозрачен блат. Ако работим директно на плота, при преместването на вече разточения блат, тестото се къса, защото е много тънко. Ако обаче разточваме директно върху хартия за печене, преместването става много по-лесно. Разточете всяка една топка до кръг с диаметър около 25-26 см. Не се опитвайте да постигнете перфектен кръг, след изпичане ще го оформим допълнително, докато платката е още топла. Прехвърлете в тава и печете за около 3-4 минути. Всяка фурна пече различно, затова наблюдавайте и щом повърхността се зачерви, извадете от фурната. В никакъв случай не препичайте платките, защото ще станат твърди и хрупкави и ще се счупят при оформяне. При изваждане от фурната те трябва да са още меки. С помощта на ринг, фиксиран на 24 см или дъното на форма за торта, натиснете и изрежете точен кръг, веднага щом сте извадили платката от фурната. Помогнете си с нож, ако е необходимо. Съветвам ви да разточвате всяка платка, докато другата се пече във фурната. Накрая трябва да получим 5 идеално кръгли блата с диаметър 24 см.

Приготвяне на крeма

  • За крема разбийте заквасената сметана и цеденото кисело мляко със захарта, докато не се разтвори напълно. Добавете ванилията, лимоновата кора и сока от лимон и разбъркайте за кратко. В отделна купа разбийте течната сметана, докато не се сгъсти. Бъдете внимателни да не се пресече, извадете я от хладилника непосредствено преди разбиване. С помощта на силиконова шпатула внимателно добавете сметаната към млечния крем. Бъркайте бавно с кръгови движения отдолу нагоре, за да запазите максимално неговия обем.

Сглобяване на тортата

  • Поставете ацетатна лента около вътрешните стени на ринг или форма за торта с диаметър 24 см. Върху подходяща чиния или подложка сложете първия блат и стегнете с ринга. Ако използвате форма за торта с подвижно дъно, се уверете, че е достатъчно висока и сглобете тортата в нея. Намажете блата с тънък пласт крем. Имайте предвид, че кремът трябва да ви стигне за петте блата, както и за допълнителното измазване на страните на тортата, затова не слагайте много. Отгоре добавете 2 с.л. от сладкото от боровинки. Поставете втория блат, намажете с крем и добавете от сладкото, процедирайте по същия начин и с останалите. Петият блат намажете само с крем и приберете тортата в хладилник за минимум една нощ. Тортата трябва да престои в хладилник за една нощ, за да може блатовете да омекнат добре, те ще абсорбират част от крема и ще станат сочни, а в същото време и кремът ще стегне. След като я извадите от ринга или формата, намажете страните на тортата със заделения крем. Поръсете обилно със смлените орехи по повърхността и по борда. Леко притиснете с ръце, за да полепнат добре.

Бележки

Ако харесвате по-леки торти, използвайте само цедено кисело мляко за крема, аз предпочитам да го правя с равни количества заквасена сметана и мляко. Можете да запечете орехите за допълнителен вкус, както и да поръсите от тях между блатовете. Можете да не използвате сладко от боровинки, но в този случай ви съветвам да увеличите количеството захар в крема, за да балансирате вкуса му. Остатъкът от тестото използвайте за направа на меденки или основа за пай.
Ключови думи Ани Шакарян, боровинки, Вкуснотека, заквасена сметана, кисело мляко, мед, Медовик, орехи, Френска селска торта

Последвайте Ани и нейния кулинарен блог във Facebook и Instagram, ако още не сте го направили и открийте вашата любима рецепта. Както написах и в предната публикация, на човек понякога му трябват един или няколко добри учителя и малко муза, за да може да сбъдне мечтите си. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За нас няма да има по-голямо признание, ако ни се доверите и приготвите рецептата. Споделете с приятели, ако ви е харесала, така ще помогнете за развитието на нашите блогове. Благодаря за вниманието и добър апетит, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



8 thoughts on “Френска селска торта”

  • Васил сърдечно ти благодаря за милите думи. Безкрайно се радвам, че съм била повод да се вдъхновиш и да повярваш на своя кулинарен нюх и талант. Развивай го, експериментирай смело, защото имаш талант и ти се отдава! Френската селска торта се е получила превъзходна, а разрезът е идеален! Още веднъж ти благодаря за доверието 🙂 Успех!

  • Прекрасна торта и снимки! Успех и упоритост ти пожелавам! Сбъдвай мечтите си, те са за това???? С удоволствие ще следя развитието ти. Едно пояснение- май не виждам яйце в изброените продукти?! Малка техническа грешка… Дерзай!
    Иначе тази торта съм я правила няколко пъти по рецепта на перфектната Ани! Наистина е невероятна!

    • Много ви благодаря за окуражителните думи и обратната връзка, както и за това, че въпреки че сте правили тортата, прочетохте и тази рецепта. Добавих яйцето в продуктите, определено имам какво да уча и вярвам, че с всяка рецепта всичко ще изглежда все по-професионално и изпипано.

  • 5 stars
    Перфектна презентация! 🙂 Ще се пробва задължително 🙂
    Не виждам какъв е грамажът на захарта в крема, бихте ли го добавили в рецептата?

    • Много благодаря за доверието, ще очаквам с нетърпение коментара ви как се е получила тортата. Захарта за крема е 100 г, добавих я в описанието. Ще бъда по-внимателен в бъдеще, благодаря за обратната връзка!

      • Привет отново, направих тортата и се получи страхотно ???? Малко ме озадачи количеството сода и го намалих на 2 ч.л., получи се супер.

        • Здравейте, много се радвам и ви благодаря за доверието! За содата, абсолютно права сте, редактирах рецептата, със сигурност ще внимавам повече, защото е грешка от недоглеждане и може да обърка някой без много опит. Ще се радвам да направите още някоя рецепта от блога и да ми пишете! Успешен ден желая!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating