Бързо многолистно тесто и бутерки с кайсии

Бързо многолистно тесто и бутерки с кайсии

За краткото време откакто блогът съществува, се уверих, че хората най-много обичат бързите и лесни рецепти, водещи до резултат, който обаче по-скоро дава вид, че готвачът е прекарал много часове в кухнята. Това е напълно разбираемо с оглед забързаното ни ежедневие и в същото време желанието ни да поднесем нещо различно и наистина вкусно на любимите си хора. Днешната рецепта е точно такава и аз нямам търпение да ви я представя. След тортата Фрезие, малката пътуваща кухня се завръща във Франция и цялата ухае на масло, защото е ред да си приготвим най-хрупкавото и въздушно многолистно (бутер) тесто. И точно тук ви чувам да си казвате, че това ще отнеме цяла вечност, но всъщност ще ви трябват по-малко от 3 часа и само 20-30 минути активна работа. Истината е, че ако приготвяхме класическото многолистно тесто, което се замесва от брашно и вода и след това в него се завива калъп масло, а после следват множество разточвания и прегъвания с интервали между тях, наистина щяхме да останем в кухнята за доста време. Но в нашия случай използваме различна и много по-бърза техника, тестото се замесва заедно с маслото и се сгъва само 5 пъти с един единствен интервал между сгъванията, когато прибираме тестото да се охлади за кратко. Вярно е, че няма да получим хиляда слоя и те няма да бъдат толкова силно отчетливи както при класическата рецепта, но тестото наистина се надува само без нуждата от каквито и да е набухватели, хрупкаво е и може да се използва за направата на най-различни сладки и солени печива.

Със сигурност много от вас ще се запитат кому е нужно да си приготвя сам многолистно (бутер) тесто след като в магазините се продава готово и е нужно просто да се оформи и опече. Достатъчно е просто да прочетете съдържанието на опаковката на тези готови продукти и сами ще си отговорите на въпроса. В тях всъщност няма никакво масло, а маргарин или в тънки скоби рафинирано палмово масло. Представете си, че искате да приготвите телешко Уелингтън и сте инвестирали една немалка сума пари за килограм прясно телешко бонфиле (личен опит), а накрая го завиете в многолистно тесто, което всъщност е имитиращ продукт. За мен е наистина неприемливо някой да кръщава и продава продукт с името „бутер“, което в превод буквално означава масло, а такова всъщност да не присъства в съставките. Ето защо един ден просто реших да намеря алтернатива, която обаче да е бърза и лесна и най-важното – работеща. Гарантирам ви, че ще се влюбите в тази рецепта, във вкуса и структурата на тестото. Без да губим време, започваме с направата му, а веднъж щом сме готови, ще ви покажа и най-вкусните бутерки с кайсии, така че да не се чудите и секунда как да го оползотворите.

Бързо многолистно тесто

Бързо многолистно тесто

Васил Борисов
Хрупкаво и въздушно, може да се използва за направата на най-различни сладки и солени печива. Най-лесната рецепта, която работи всеки път.
Категория Хляб и тестени
Кухня Френска
Порции 1 брой

Необходими продукти
  

  • 250 г брашно
  • 250 г масло (предварително нарязано на кубчета и изстудено)
  • 20 г пудра захар (по желание)
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г вода (ледоностудена)

Инструкции
 

Приготвяне на тестото

  • В подходяща купа смесете брашното с пудрата захар и солта. Прибавете предварително изстуденото и нарязано на кубчета масло. С помощта на ръчен миксер с бъркалките за тесто, го смесете за около минута. От изключителна важност е маслото да бъде студено, току-що извадено от хладилника. При смесването му с брашното в никакъв случай не използвайте чопър или друг кухненски робот. Крайната ни цел е да получим смес, в която малки парченца масло все още се виждат, а не маслени трохи. Най-лесно би било, ако разполагате с планетарен миксер и използвате приставката за тесто. Прибавете леденостудената вода и с помощта на миксера смесете за няколко секунди до получаването на тесто. И след тази стъпка малки парченца масло трябва да останат видими в тестото, в никакъв случай не разбърквайте или месете допълнително. С помощта на дланите си съберете тестото на топка, поставете го в прозрачно фолио и оформете правоъгълник с приблизителни размери 20×13 см. Добре увитото тесто изстудете в хладилник за 1 час.

Обработка на тестото

  • На обилно набрашнен плот, разточете тестото на правоъгълник с дължина 45 см. Сгънете на три като писмо и повторете тази стъпка още 3 пъти като всеки път обръщате на 90° (използвайте по-малко брашно при всяко следващо сгъване). С всяко следващо разточване и сгъване, тестото ще изглежда все по-гладко и с прави краища. Охладете го за 30 минути. Направете петото и последно сгъване, увийте в прозрачно фолио и охладете за час или повече преди финалното оформяне и печене.

Бележки

Тестото може да се приготви предварително и да се съхрани в хладилник за няколко дни, добре увито в прозрачно фолио. Може и да се замрази до 1 месец. Размразява се бавно за 1 нощ в хладилник, след което е готово за използване.
Ключови думи бутер тесто, масло, многолистно тесто

Бързото многолистно (бутер) тесто присъства в толкова много рецепти за банички, соленки, любимите ни бисквити Сълзица, споменатото по-горе телешко Уелингтън, торта Наполеон, а вкъщи особено популярна е и бутер пицата, така че можете да експериментирате и да приготвите всякакви печива с него. Лятото обаче е в разгара си и аз все се опитвам да се надбягвам с времето, за да мога да ви покажа рецепта в онези две или три седмици, в които всеки плод е в сезона си, най-ароматен и вкусен. Любимо ми е да отида на пазара и да се изгубя сред препълнените сергии. Обичам тези моменти, тогава ми хрумват най-цветните идеи. Ред е на кайсиите, които ще опечем върху домашното ни бутер тесто и канапе от крема сирене.

Този десерт е наистина зашеметяващ – хрупкаво маслено тесто, крема сирене, съвсем леко подсладено с пудра захар, запечена кайсия, глазирана с домашно кайсиево сладко, начупени бадеми и още пресни плодове за разкош. Наричам го лято в чиния и се приготвя за минути.

Бутерки с кайсии

Бутерки с кайсии

Васил Борисов
Хрупкаво маслено тесто, крема сирене, подсладено с пудра захар, запечена кайсия, глазирана с домашно кайсиево сладко, начупени бадеми и още пресни плодове за разкош.
Категория Десерт
Кухня Френска
Порции 8

Необходими продукти
  

  • 500 г многолистно (бутер) тесто
  • 90 г крема сирене
  • 1 ч.л. ванилия (паста или есенция)
  • 30 г пудра захар
  • 4 пресни кайсии (разрязани наполовина и почистени от костилката)
  • 1 яйце (разбито)
  • 2 ч.л. захар
  • 2 ч.л. кайсиево сладко (затоплено)
  • сурови бадеми (начупени, за украса)
  • пресни кайсии (нарязани, за украса)

Инструкции
 

Оформяне на бутерките

  • Нарежете разточеното бутер тесто на осем квадрата със страна 10 см, след което сгънете всеки квадрат наполовина, диагонално, така че да се получи триъгълник. След това с помощта на много остър нож, направете два разреза по външния ръб на триъгълника, широки около 2 см, без да режете точно през върха му. Отворете триъгълника, така че отново да се получи квадрат и бавно прехвърлете дясната странична лента от тестото наляво. Направете същото с лявата лента, така че да застане отдясно. Крайната цел е двете ленти да образуват рамка или борд около пълнежа. Щом сте готови, поставете бутерките в хладилник за 30 минути, за да се охладят преди печене.

Приготвяне на пълнежа

  • В подходяща купа, смесете крема сиренето с пудрата захар и ванилията. Разбъркайте до гладък крем. Кайсиите разрежете наполовина и почистете от костилката. За всяка бутерка ще ни е нужна по половин кайсия.

Оформяне, печене и финално аранжиране на бутерките

  • Загрейте фурната на 200°C с включен горен и долен реотан без вентилатор. Разпределете готовата плънка от крема сирене поравно между осемте бутерки. Върху всяка поставете по половин кайсия, намажете борда с разбито яйце и го поръсете със захар. Печете бутерките върху хартия за печене за около 15-20 минути до златистокафяв цвят. В малка тенджера на среден огън, прецедете и загрейте сладкото от кайсии, разредено с малко вода, ако е необходимо. След като бутерките са изпечени, намажете всяка от кайсиите със сладкото. Гарнирайте с начупени бадеми и още свежи кайсии, сервирайте бутерките топли.

Бележки

Ако не разполагате със сладко от кайсии, може да си направите домашно в съвсем малко количество за нуждите на рецептата. Нарежете на дребно 100 г кайсии и ги смесете с 70 г захар и 1 с.л. прясно изстискан лимонов сок. Варете в малка тенджера за около 10-15 минути на среден огън като разбърквате от време на време, за да не загори.
Ключови думи бутер тесто, бутерки, кайсии, крема сирене, масло, многолистно тесто

Безкрайно ще се радвам, ако сте стигнали до края на тази публикация и ви е било интересно. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За мен няма да има по-голямо признание, ако ми се доверите и направите рецептите. Споделете с приятели, ако са ви харесали, така ще ми помогнете за развитието на блога. Благодаря за вниманието и bon appétit, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating