Тирамису чийзкейк без печене

Тирамису чийзкейк без печене

Лятото е в разгара си и въпреки че предпочитам жегата пред студа, и аз не мога да отрека, че бих се зарадвал на малко захлаждане. Тази седмица наистина имам чувството, че дори планетата Меркурий не е толкова близо до Слънцето, колкото нашата мила родина. Поради тази причина малката пътуваща кухня избягва всякакво включване на фурната, въпреки че миналата седмица беше направено изключение, за да си приготвим домашно бързо многолистно тесто. Дълго ще си спомням тези най-вкусни бутерки с кайсии, но след тази рецепта определено си отбелязах да обръщам внимание на прогнозата за времето, за да не се налага да правя молебен за дъжд след това. Ето защо за днешния десерт ще ни е нужен котлон, колкото да си направим чаша кафе и да разтопим малко масло. А ако разполагате с кафемашина и микровълнова фурна, може дори да не доближавате останалата част от кухнята.

С днешната публикация залагам на сигурното – Италия и чийзкейк. След любимите ви рецепти за чийзкейк „Сан Себастиан“, ягодова панакота и домашна неаполитанска пица, тези две думички се превърнаха в нарицателно за успех на кулинарния ми блог. И на мен ми хрумна да направя колаборация между тях. Като добавим и забраната за включване на фурната и резултатът е тирамису чийзкейк без печене. Получи се наистина неустоим десерт – бисквитена основа, крем от маскарпоне и крема сирене, съвсем леко подсладен, по средата бишкоти, напоени с ароматно еспресо и обилно поръсен с какао. Толкова лесен и бърз за приготвяне, толкова семпъл, но в същото време ефектен и подходящ дори за специален повод. Колегите ми, които изненадах с него, го нарекоха торта и аз няма да споря с тях. Така си помисли и касиерката в хипермаркета, от който купих нужните продукти, защото ме посъветва да ми продаде „една вкусна готова торта“, вместо да си губя времето в готвене. Аз обаче ви съветвам да ми се доверите и да приготвите десерта по описаната от мен рецепта, за да се насладите на тази наистина неочаквано добра комбинация.

Тирамису чийзкейк без печене

Тирамису чийзкейк без печене

Васил Борисов
Бисквитена основа, крем от маскарпоне и крема сирене, съвсем леко подсладен, по средата бишкоти, напоени с ароматно еспресо и обилно поръсен с какао. Един неустоим десерт.
Категория Десерт
Кухня Американска, Италианска
Порции 12 парчета

Необходими продукти
  

За бисквитената основа

  • 150 г маслени бисквити
  • 60 г масло (разтопено)

За крема

  • 350 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 180 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия (паста или есенция)
  • 200 мл животинска сметана (поне 30% масленост)
  • 10 г желатин

За слоя от бишкоти

  • 10 броя бишкоти
  • 200 мл еспресо (прясно приготвено, със стайна температура)
  • 1 с.л. какао

За декорация

  • 2 с.л. какао

Инструкции
 

Приготвяне на бисквитената основа

  • С помощта на чопър или друг кухненски робот, смелете бисквитите на фини трохи. Разтопете маслото на слаб огън или в микровълнова фурна и в подходяща купа го смесете с бисквитените трохи до хомогенна смес, наподобяваща мокър пясък. Поставете ринг за торти с диаметър 18-20 см директно върху чиния за сервиране и разпределете сместа като я притискате и заравнявате с помощта на лъжица. Може да използвате и форма за торта с падащо дъно. Приберете оформения блат в хладилник, докато приготвите крема.

Приготвяне на крема

  • В малка купичка си отделете 6 супени лъжици от прясно приготвеното и охладено до стайна температура кафе. Изсипете желатина и разбъркайте. Оставете настрана, докато набъбне. В подходяща купа смесете крема сиренето и маскарпонето, разбивайки с миксер на средна скорост до хомогенна смес. Прибавете пудрата захар и ванилията и продължете с разбиването до получаването на пухкав крем. Оставете настрана. В друга купа разбийте сметаната до меки върхове. Извадете я от хладилника точно преди използване и не прекалявайте с разбиването, за да не се пресече. Смесете я с крема с помощта на силиконова шпатула, бъркайки бавно с кръгови движения отдолу нагоре. Разтопете желатина на водна баня или в микровълнова фурна за кратко. Внимавайте да не го загреете прекалено, защото в противен случай ще изгуби желиращите си свойства. Добавете няколко супени лъжици от крема към желатина и разбъркайте енергично до хомогенност. След това прибавете сместа с желатина към останалия крем. Разбъркайте внимателно със силиконова шпатула, докато не се разпредели равномерно.

Сглобяване и декорация на чийзкейка

  • Извадете ринга или формата за торта от хладилника. Излейте половината крем върху бисквитената основа и заравнете с помощта на шпатула или лъжица. Останалото ви кафе изсипете в подходяща купа и започнете да топите в него бишкотите за не повече от 2 секунди, така че да се напоят, но и да останат цели. Поставете бишкотите върху крема като ги притиснете леко така че да се получи равномерен слой. Поръсете с какао. Излейте останалата част от крема и отново заравнете. Приберете чийзкейка в хладилник за една нощ или докато не стегне напълно. Премахнете ринга или формата за тортата и точно преди сервиране, обилно поръсете повърхността на десерта с какао.

Бележки

Ако желаете, може да разделите крема на 3 части и третата част да поставите в пош с кръгъл накрайник или друг по ваше предпочитание и да декорирате повърхността на чийзкейка. След това отново обилно поръсете с какао точно преди сервиране. Винаги дръжте десерта в хладилник.
Ключови думи без печене, бисквитена основа, бишкоти, еспресо, какао, крема сирене, маскарпоне, тирамису, чийзкейк

Използвам и възможността да ви благодаря, това е едва деветата публикувана рецепта, а във Facebook страницата на блога вече сме почти 1000 човека. И тъй като вече ми е трудно да изразя благодарността си с думи, много скоро там ще проведа и първия ми GIVEAWAY. Наградата за един от вас, разбира се, е свързана с готвене и нямам никакво търпение да я обявя. Купена е с лични средства и по никакъв начин не е обвързана с платена реклама. Просто съм безкрайно щастлив и искам да ви зарадвам с нещо, което да ви бъде от полза в кухнята. Затова тези дни следете профила на блога във Facebook и участвайте в играта. А ако направите тази рецепта, ще очаквам както винаги да ми споделите своите впечатления. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За мен няма да има по-голямо признание, ако ми се доверите и я приготвите. Споделете с приятели, ако ви е харесала, така ще ми помогнете за развитието на блога. Благодаря за вниманието и buon appetito, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating