Шоколадов кейк с череши

Шоколадов кейк с череши

С тази публикация поставям началото на една много специална поредица, посветена на най-любимите ми български кулинарни блогъри. Онези, които не само ме научиха да готвя, а и разпалиха в мен любовта към кулинарията. Това се случи преди почти 10 години и от тогава досега те са мои приятели в една виртуална реалност, в която заедно пием кафе всеки уикенд, докато чета рецептите им, забъркваме бърза вечеря след дългия работен ден или приготвяме празнични менюта, с които очароваме близки и приятели. Помня как преди години те си ходеха на гости един на друг, виртуално, с любима рецепта. Толкова съм си мечтал един ден и аз да бъда част от тяхното голямо семейство и все още ми се струва невероятно, че този ден все пак дойде. В следващите няколко публикации ще ви разкажа поотделно за няколко от тези чудни хора и уютните им местенца, показвайки ви тяхна рецепта в мое изпълнение.

С голямо удоволствие ви представям първия ми гост – прекрасната Таня Донева и нейният блог Вкусното ми хоби със страст и любов. Ако има кулинар, на който се възхищавам, това е тя – от подробно описаната рецепта през невероятната презентация и заснемане до вкуса и крайния резултат, в който никога не се съмнявам и винаги се доверявам, че ще се получи по най-добрия начин и в моята кухня. Таня аз наричам царицата на тирамисуто заради всички вариации на десерта, които е публикувала през годините в блога си. Няма да забравя и онзи перфектен козунак, който сплете една сутрин в ефира на bTV. Двата ми най-любими нейни десерта обаче са еклеровата торта и шоколадовия сладкиш с череши и Амарето. Дълго се колебаех кой от тях да ви представя днес, но тъй като черешите все още се намират по пазарите, а в блога липсва рецепта с шоколад, избрах да направя втория. Приготвял съм го безброй пъти и мога да гарантирам, че това е най-сочният шоколадов кейк, който някога съм опитвал. Таня, благодаря е малко да се напише, особено след онези мили и окуражителни думи, с които ми отговори, когато се свързах с теб, за да те поканя да ми гостуваш. Бъди здрава и не спирай да ни радваш с прекрасните си рецепти и да раздаваш от безценния си опит. Малката пътуваща кухня те приветства с добре дошла и много се надява това да е първата от много следващи срещи.

Шоколадов кейк с череши

Шоколадов кейк с череши

Васил Борисов
Най-сочният, най-ароматният, за всички влюбени в шоколада и изкушението на лятото – черешите.
Категория Десерт
Кухня Българска
Порции 8 парчета

Необходими продукти
  

За кейка

  • 150 г масло (на стайна температура)
  • 200 г захар
  • 10 г ванилова захар
  • 4 яйца (размер L)
  • 1 с.л. бадемов ликьор (по желание може да се замени с Вишновка или да се пропусне)
  • 100 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 с.л. разтворимо кафе (фино смляно)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 300 г пресни череши (почистени от костилките)

За шоколадовия ганаш

  • 150 г шоколад (натурален)
  • 150 г животинска сметана (пълномаслена, поне 30% масленост)
  • 1 с.л. бадемов ликьор (по желание може да се замени с Вишновка или да се пропусне)

За декорация

  • пресни череши

Инструкции
 

Приготвяне на кейка

  • Намажете с масло дъното и стените на форма за печене с диаметър 25 см и приберете в хладилника, докато подготвите сместа за кейка. Ако формата ви е неправилна, каквато е в моя случай, бъдете внимателни и не пропускайте да намаслите добре всеки детайл, за да не залепне кейка след изпичане. В случай, че се притеснявате, че все пак може да се случи, поставете хартия за печене на дъното на формата. Почистете черешите от костилките и оставете настрана. Ако желаете, към тях добавете 1-2 с.л. от бадемовия ликьор или Вишновката и разбъркайте, аз реших да добавя алкохол само в сместа за кейка и шоколадовия ганаш. Загрейте фурната на 180°C с включен горен и долен реотан без вентилатор. Разбийте мекото масло със захарта и ваниловата захар за няколко минути. Прибавяйте яйцата едно по едно и разбивайте до пълното им усвояване и получаване на пухкав крем. Бъдете търпеливи и не добавяйте яйцата наведнъж, в противен случай сместа ще се пресече. Също така те трябва да са със стайна температура. Прибавете и бадемовия ликьор или Вишновката и разбийте за още няколко секунди. В подходяща купа смесете брашното, какаото, кафето, бакпулвера и солта. Пресейте сухите съставки и с помощта на силиконова шпатула внимателно ги прибавете към сместа от масло и яйца. Бъркайте бавно с кръгови движения отдолу нагоре, за да запазите максимално нейния обем. Накрая прибавете и черешите и разбъркайте отново. Изсипете сместа във формата и заравнете. Печете на средна степен във фурната за около 40 минути. Извадете и оставете кейка да изстине във формата за около 20 минути, по този начин ще сте сигурни, че няма да залепне на дъното и по стените. След това отстранете формата и оставете кейка на решетка до пълното му изстиване.

Приготвяне на шоколадовия ганаш

  • Начупете шоколада на малки парчета и го прибавете в загрятата до кипване сметана. Оставете го да престои за няколко минути и разбъркайте с кухненска тел до гладък крем. Прибавете и бадемовия ликьор или Вишновката и разбъркайте отново.

Финално аранжиране на кейка

  • Преместете десерта в подходяща чиния за сервиране, около него поставете ринг за торта и стегнете. Излейте шоколадовия ганаш още топъл. В моя случай формата позволяваше да не използвам ринг, процедирайте в зависимост от тази, в която сте пекли кейка. Приберете сладкиша в хладилника за около час, за да стегне ганаша. След това премахнете ринга и декорирайте с пресни череши. В оригиналната рецепта Таня украсява и с разбита с маскарпоне сметана и настърган шоколад, дайте воля на въображението си и завършете декорацията според вашите предпочитания.

Бележки

В зависимост от формата за печене, можете да добавите към почистените от костилки череши 1 с.л. брашно и да разбъркате. Моята форма е с много детайли и се притеснявах черешите да не отидат на дъното и да залепнат по тях, защото след това нямаше да мога да извадя лесно кейка от нея. Заради въпросните детайли, нямаше как да използвам и хартия за печене, защото ефектът им щеше да се изгуби. С добавянето на брашно, плодовете няма да отидат на дъното, а ще останат развномерно разпределени в сладкиша.
Ключови думи Вкусното ми хоби със страст и любов, кейк, Таня Донева, череши, шоколад

Последвайте Таня и нейния кулинарен блог във Facebook, Instagram и YouTube, ако още не сте го направили и се оставете на кулинарната магия да ви завладее и кой знае, след време може и вие да си създадете уютно местенце точно като мен. На човек понякога му трябват един или няколко добри учителя и малко муза, за да може да сбъдне мечтите си. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За нас няма да има по-голямо признание, ако ни се доверите и приготвите рецептата. Споделете с приятели, ако ви е харесала, така ще помогнете за развитието на нашите блогове. Благодаря за вниманието и добър апетит, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



1 thought on “Шоколадов кейк с череши”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating