Бърза торта Наполеон

Бърза торта Наполеон

Приятелство и торти. И двете присъстват в живота ми толкова ярко със своята красота и сладост, че аз трудно бих избрал по-любимо занимание от това да прекарам няколко часа в компанията на добър приятел или да инвестирам същото време в приготвянето на вкусна торта. Затова не е изненада, че щом обичан от мен човек ме покани на рожден ден, аз бързам да предложа услугите си и да приготвя специалния десерт за неговия празник. Така се случи и в края на август, когато скъпият ми приятел и горд създател на блога за пътешествия Roads from the Notes, Иван, празнува рожден ден. Използвам случая отново да му пожелая да бъде здрав и безкрайно щастлив и да му благодаря за всичко, което е направил за мен, от хостинга на моето местенце до заснемането на почти всяка рецепта, която виждате тук. Ако не беше той, вероятно нямаше да я има и малката пътуваща кухня точно в този вариант.

Да, обаче Иван обича да събира много гости на празника си, да речем определен брой, за който стандартното правило „режи по-малки парчета от тортата, за да стигне за всички“ просто не работи. Така че се наложи да направя цели две. Стори ми се скучно да са еднакви и затова заложих на една по-сложна и ефектна и друга, която да е по-бърза и лесна за изпълнение (все пак исках да отида на рождения ден навреме, а не няколко дни по-късно). В днешната рецепта съм избрал да ви покажа втората торта, тя е и една от най-големите френски класики в историята на сладкарството. Надявам се да ви стане също толкова любима, колкото и тортата Фрезие, с която ви почерпих за откриването на блога. Нейното име е Наполеон и бързам да уточня, че в тази версия, въпреки че ще си направим сами многолистното (бутер) тесто, тя наистина е бърза и лесна за приготвяне. Така или иначе вече имаме опит с рецептата за тестото – няколко прегъвания, едно единствено изчакване между тях и готово. Ако все пак искате да пропуснете тази стъпка, може да си го закупите от магазина, но вече знаете мнението ми по този въпрос, а то със сигурност е в полза на домашно приготвеното. И не на последно място, искам да благодаря на Таня Донева от блога Вкусното ми хоби със страст и любов, от която взех идеята за приготвянето на тортата по този начин. Знаех си, че публикацията за шоколадовия кейк с череши ще е първата от много срещи с нея. Но без повече приказки, минаваме към рецептата. Хрупкаво и въздушно многолистно (бутер) тесто, затворено между два вида вкусен сладкарски крем – класически и шоколадов с вкус на лешници.

Бърза торта Наполеон

Бърза торта Наполеон

Васил Борисов
Хрупкаво и въздушно многолистно (бутер) тесто, затворено между два вида вкусен сладкарски крем – класически и шоколадов с вкус на лешници.
Категория Десерт
Кухня Френска
Порции 12 парчета

Необходими продукти
  

За тестото

  • 250 г брашно
  • 250 г масло (предварително нарязано на кубчета и изстудено)
  • 20 г пудра захар
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г вода (ледоностудена)

За крема

  • 1 л прясно мляко
  • 4 яйца (размер L)
  • 60 г брашно
  • 280 г захар
  • 1 ч.л. ванилия (паста или есенция)
  • 60 г масло
  • 100 г какаов крем с лешници

Инструкции
 

Приготвяне на тестото

  • В подходяща купа смесете брашното с пудрата захар и солта. Прибавете предварително изстуденото и нарязано на кубчета масло. С помощта на ръчен миксер с бъркалките за тесто, го смесете за около минута. От изключителна важност е маслото да бъде студено, току-що извадено от хладилника. При смесването му с брашното в никакъв случай не използвайте чопър или друг кухненски робот. Крайната ни цел е да получим смес, в която малки парченца масло все още се виждат, а не маслени трохи. Най-лесно би било, ако разполагате с планетарен миксер и използвате приставката за тесто. Прибавете леденостудената вода и с помощта на миксера смесете за няколко секунди до получаването на тесто. И след тази стъпка малки парченца масло трябва да останат видими в тестото, в никакъв случай не разбърквайте или месете допълнително. С помощта на дланите си съберете тестото на топка, поставете го в прозрачно фолио и оформете правоъгълник с приблизителни размери 20×13 см. Добре увитото тесто изстудете в хладилник за 1 час.

Обработка на тестото

  • На обилно набрашнен плот, разточете тестото на правоъгълник с дължина 45 см. Сгънете на три като писмо и повторете тази стъпка още 3 пъти като всеки път обръщате на 90° (използвайте по-малко брашно при всяко следващо сгъване). С всяко следващо разточване и сгъване, тестото ще изглежда все по-гладко и с прави краища. Охладете го за 30 минути. Направете петото и последно сгъване, увийте в прозрачно фолио и охладете за час или повече преди финалното оформяне и печене.

Приготвяне на крема

  • В подходяща купа разбийте яйцата със захарта, ванилията и брашното. Прибавете прясното мляко и разбъркайте добре. Сложете сместа на котлона и сварете крема при непрекъснато разбъркване с помощта на телена бъркалка. Когато е готов, махнете го от котлона, прибавете маслото и разбъркайте. В купи разделете крема на две равни части и към втората добавете какаовия крем с лешници. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да изстинат.

Оформяне и печене на тестото

  • Загрейте фурната на 200°C с включен горен и долен реотан без вентилатор. Нарежете разточеното бутер тесто на малки квадратчета и ги изпечете върху хартия за печене за около 15-20 минути до златистокафяв цвят. Разслоете ги и ги начупете леко. Заделете 100 г от изпеченото тесто за декорация на тортата.

Оформяне и декорация на тортата

  • Разделете останалото изпечено тесто (разслоени квадратчета) на две и го добавете към двата вида крем. Разбъркайте добре, така че да се разпредели равномерно. Поставете ацетатна лента около вътрешните стени на ринг или форма за торта с диаметър 20-22 см. Изсипете първо шоколадовата смес и заравнете с помощта на шпатула или лъжица. След това изсипете и другата смес и отново заравнете. Покрийте ринга или формата с прозрачно фолио и приберете в хладилник, за да стегне за около 5 часа или една нощ. Заделеното тесто смелете на трохи в чопър и го разпределете по повърхността на тортата. Декорирайте с листенца свежа мента и сервирайте.

Бележки

В случай, че решите да използвате готово многолистно (бутер) тесто, процедирайте по същия начин. Обикновено се продава замразено, бъдете сигурни, че сте го размразили предварително. Грамажът му най-често е около 400 г, при домашно приготвеното се получава малко над 500 г готов продукт. Може да използвате и шоколад вместо каков крем с лешници или да оставите сладкарския крем чист без да добавяте каквото и да е. Според мен обаче лешниците внасят един последен щрих и допълват вкуса на цялостния десерт по прекрасен начин.
Ключови думи бутер тесто, лешници, многолистно тесто, Наполеон, сладкарски крем, торта, Франция, шоколад

Безкрайно ще се радвам, ако сте стигнали до края на тази публикация и ви е било интересно. В най-скоро време ще ви покажа и по-сложната торта, която приготвих за рождения ден на моя приятел. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За мен няма да има по-голямо признание, ако ми се доверите и направите рецептата. Споделете с приятели, ако ви е харесала, така ще ми помогнете за развитието на блога. Благодаря за вниманието и bon appétit, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating