Чийзкейк „Троен шоколад“

Чийзкейк „Троен шоколад“

Беше една от онези вечери, в която изпробвах нов десерт, суетейки се в кухнята, докато междувременно хвърлях по един поглед и на поредния епизод от MasterChef България заедно със семейството ми. Не е трудно да си ме представите, с едната ръка разбивам крема сирене със сметана, а с другата разбърквам шоколад, докато го топя на водна баня, за да не загори. И в процеса на работа изобщо не съм забелязал какво се случва навън, започнал е обилен снеговалеж, а снежинките са с размери на бисквити Орео. Обикновено чийзкейкът се нуждае от заделено място в хладилника, за да стегне, нали? Но не и в тази специална нощ! Не, всъщност тъкмо навън съм открил новия си хладилник. Дори съседската котка се беше скрила някъде на топло, така че не се притеснявах, че може да го опита преди мен. Слой след слой, няколко забележки, че отварям вратата на терасата твърде често, няколко сантиметра сняг и чийзкейкът беше готов. И тъй като наистина останах доволен от резултата, реших, че на следващата сутрин ще го заснема за блога. Това, което не знаех обаче, беше, че между снимките ще потъвам в преспи сняг, спасявайки провиснали кабели и дървета, за да не остана без ток и овощна градина. Между другото, като говорим за сняг, надявам се всички да сте в безопасност и на топло, защото по новините чух за много места, останали без електрозахранване, паднали дървета, непочистени пътища и какво ли още не.

И така, на сутринта, от златна есен изведнъж се намерих в зимна приказка. Голяма красота, особено когато дворът на къщата ти е с излаз на гора и ти се любуваш с чаша горещо кафе на величествената природа. След кафето обаче е редно да излезеш и да си изчистиш стълбището, да направиш пътека, проходима поне за един човек, а и пред къщата сняг да поизринеш. Но още с излизането ми и с романтиката ми беше свършено. Старата дюля се беше скършила и рухнала насред двора, останалите дръвчета също се мъчеха да издържат под тежестта на снежната покривка, същото беше и с лозницата, а и с кабелите. За разкош точно този, който захранва дома ни с ток, беше притиснат от огромния клон на съседската череша. И да, снимката на корицата е точно в разгара на моята епична битка срещу заснежените дървета и кабели, заплашващи да се превърнат в зимно бедствие. На фон е борът пред входната врата, по който беше натрупало повече сняг отколкото на зимни олимпийски игри. Но важното е, че всичко приключи добре, а аз си припомних детските игри в снега и за награда опитах от най-лесния, но ефектен чийзкейк, за който сте чували някога. Без печене, идеален за онези празнични събирания, където целта е да впечатлите всички без да сте си дали много труд, с три открояващи се шоколадови слоя и вкусна бисквитена основа. И споменавайки шоколад, вече съм напълно убеден, че той е най-добрата храна за комфорт, когато около нас цари хаос. Не забравяйте, че дори ако токът е спрял или снегът се натрупва по-бързо от желанието ви да го изринете с лопатата, винаги има място за парченце от тази шоколадова радост.

Чийзкейк „Троен шоколад“

Чийзкейк „Троен шоколад“

Васил Борисов
Без печене, идеален за наближаващите празници, с три открояващи се шоколадови слоя и вкусна бисквитена основа.
Категория Десерт
Кухня Американска
Порции 8 парчета

Необходими продукти
  

За бисквитената основа

  • 175 г бисквити Орео (с пълнежа)
  • 50 г масло (разтопено)

За чийз слоя с натурален шоколад

  • 150 г крема сирене
  • 80 г животинска сметана (поне 30% масленост)
  • 10 г какао
  • 100 г натурален шоколад

За чийз слоя с млечен шоколад

  • 150 г крема сирене
  • 80 г животинска сметана (поне 30% масленост)
  • 100 г млечен шоколад

За чийз слоя с бял шоколад

  • 150 г крема сирене
  • 80 г животинска сметана (поне 30% масленост)
  • 100 г бял шоколад

Инструкции
 

Приготвяне на бисквитената основа

  • С помощта на чопър или друг кухненски робот, смелете бисквитите на фини трохи. Разтопете маслото на слаб огън или в микровълнова фурна и в подходяща купа го смесете с бисквитените трохи до хомогенна смес, наподобяваща мокър пясък. Поставете ринг за торти с диаметър 18-20 см директно върху чиния за сервиране и разпределете сместа като я притискате и заравнявате с помощта на лъжица. Може да използвате и форма за торта с падащо дъно. Приберете оформения блат в хладилник, докато приготвите трите слоя шоколадов крем.

Приготвяне на трите чийз слоя

  • В три отделни купи смесете крема сиренето и сметаната и разбийте за кратко с помощта на миксер до образуването на хомогенна смес. В една от тях добавете и какаото и отново разбийте. Първо разтопете натуралния шоколад в микровълнова фурна или на водна баня. И в двата случая го начупете на малки парченца. Ако изберете микровълновата фурна, разбърквайте до готовност на всеки десет секунди, за да не загори. Ако разтопявате шоколада на водна баня, вземате подходящ съд и сложете парченцата в него. Вземете тенджера и сипете в нея малко вода. Сложете на котлона и изчакайте водата да заври. Сложете съда с парченцата шоколад в тенджерата с кипящата вода, като внимавате той да не докосва водата. Разбърквайте до готовност с помощта на силиконова шпатула. Прибавете разтопения шоколад към сместа с крема сиренето, сметаната и какаото и разбъркайте с миксер до получаване на еднородна смес. Излейте крема върху бисквитената основа и заравнете с помощта на шпатула или лъжица. Приберете формата в хладилник, за да стегне за около 10 минути. Разтопете млечния шоколад и по описания начин пригответе и втория слой. Излейте го върху първия. Приберете формата в хладилник, за да стегне за около 10 минути. Разтопете и белия шоколад, бъдете много внимателни, защото той загаря по-лесно от другите два. Прибавете го към крема, разбийте с миксер, излейте върху втория слой и заравнете. Приберете в хладилник за няколко часа или една нощ, докато чийзкейкът стегне напълно.

Бележки

Шоколадът е достатъчно сладък, затова не ви съветвам да използвате допълнително пудра захар за крема. Крема сиренето може да замените с маскарпоне. Чийзкейкът стяга отлично и без нуждата от използване на желатин. При сервиране може да поръсите с какао.
Ключови думи без печене, бисквитена основа, крема сирене, сметана, чийзкейк, шоколад

Безкрайно ще се радвам, ако сте стигнали до края на тази публикация и ви е било интересно. За още рецепти, в които главен герой е негово величество чийзкейкът, натиснете тук. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За мен няма да има по-голямо признание, ако ми се доверите и направите рецептата. Споделете с приятели, ако ви е харесала, така ще ми помогнете за развитието на блога. Благодаря за вниманието и добър апетит, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating