Орехова торта с дулсе де лече

Орехова торта с дулсе де лече

Ако бях на мястото на месец ноември, щях да се разсърдя. Той минава толкова незабелязан между пораждащия крайни мнения празник Хелоуин и появата на първата коледна украса. Всички изведнъж забравяме, че е есен и бързаме да се надбягваме с времето. Очакваме първия сняг, започваме да се подготвяме да изпратим старата година, а големите вериги магазини отделят по няколко страници в брошурите си, за да рекламират най-различни празнични лакомства. Не знам дали е от почти Христовата ми възраст, но тази динамика ме плаши и предпочитам да се наслаждавам на всеки един момент. Защото всяко време крие своето очарование и не бива да се приема просто като бариера между два отделни момента. Вие как мислите?

От друга страна, в последната си публикация за ванилово суфле (преди близо един месец) бях споделил, че не ми остава почти никакво време за кулинарния ми блог и това е факт. Изглежда наистина не се справям с бързината, с която живеят останалите хора и съм станал по-бавен. Вие обаче не спирате да ми се радвате и посещенията продължават да валят като мокър сняг въпреки липсата на съдържание. Никога не съм се надявал на толкова верни читатели и с радост споделям, че вие сте моя най-голям подарък през тази година. Продължаваме да растем заедно и аз ще направя всичко по силите си да не ви разочаровам. Пиша този текст в празния офис на фирмата, в която работя, малко след края на работния ден, с идеята да не ме прекъсва никой и това време да е само за мен и за вас. Няма да ви обещавам, че ще има други рецепти до края на този месец, но по примера на разбързалия се свят, и аз подготвям своите празнични предложения, които нямам търпение да ви представя с началото на месец декември. Малката пътуваща кухня ще се премени и ще пътешества наблизо и далеч, за да ви сготви и покаже най-вкусните коледни и новогодишни ястия и десерти. Но дотогава има още малко време, нека му се насладим в компанията на една чудна торта…

Днешната публикация продължава срещите ни с най-любимите ми български кулинарни блогъри. Досега на гости ми бяха прекрасните Таня Донева с нейния блог Вкусното ми хоби със страст и любов и Ани Шакарян от Вкуснотека. Следва обаче един не по-малко специален човек и мой пръв кулинарен учител. Не вярвам да има човек в България, който да не е чувал за нея или да не я е гледал от екрана на любимия си готварски канал, докато твори чудеса в домашната си кухня. Тя е вечно усмихнатата Йоли от Вкусно с Йоли. С часове мога да пиша за нея и нейното кулинарно местенце и да благодаря, че по някакъв начин попаднах на него и никога не го напуснах. Това се случи преди толкова много години, че до днес съм направил десетки нейни рецепти и няма как да ги изброя всички. Мисля, че на стария си компютър все още пазя един текстов файл, където съм изредил по категории всички изпробвани предястия, салати, супи, месни и безмесни ястия, тестени, десерти и дори една група, която Йоли нарича „сладки закачки“. Смело мога да кажа, че тази жена ме научи да готвя и вероятно днес този кулинарен блог нямаше да съществува, ако не беше тя. Приканвам ви да обърнете внимание на рулото от свинска плешка, руладините в сметанов сос, зелената крем супа с кнедли от извара и синьо сирене, тиквеникът на Дешка (първото ястие, поверено ми за Бъдни вечер преди много, много зими), сливенските милинки и малиновата торта с мащерка и лайм (гордо заявявам, че съм правил това произведение на сладкарското изкуство цели четири пъти). Те са само част от съкровищницата на Йоли и ми е топло на душата, докато се връщам към тези вкусотии и моментите, в които всички вкъщи ахваха, когато ги опитваха. Няма как да ти благодаря достатъчно за тях, Йоли, но се надявам този текст да те е докоснал! А за днес съм избрал да ви представя нейната най-четена и харесвана рецепта в мое изпълнение, тази за торта с дулсе де лече, която е и моят вечен фаворит. Нека да започваме!

Орехова торта с дулсе де лече

Орехова торта с дулсе де лече

Васил Борисов
Млечна, карамелена, с топящ се в устата орехов блат и поръсена с орехов крокан. Една от най-вкусните торти, които някога съм опитвал.
Категория Десерт
Кухня Българска
Порции 12 парчета

Необходими продукти
  

За ореховия блат

  • 3 яйца (размер L)
  • 150 г захар
  • 180 г орехи (фино смлени)
  • 20 г галета
  • 1 ч.л. ванилия (паста или есенция)

За крема

  • 1 консерва дулсе де лече (сгущенка, карамелизирано кондензирано мляко)
  • 200 мл животинска сметана (пълномаслена, поне 30% масленост)
  • 1 ч.л. желатин
  • 1 ч.л. ванилия (паста или есенция)

За шоколадовия ганаш

  • 100 г шоколад (натурален)
  • 100 мл животинска сметана (пълномаслена, поне 30% масленост)
  • 20 г масло

За ореховия крокан

  • 75 г захар
  • 100 г орехи (сурови)
  • 20 г масло
  • 1 с.л. мед

Инструкции
 

Приготвяне на ореховия блат

  • В подходящи купи разделете внимателно жълтъците от белтъците на яйцата, които трябва да със стайна температура. Внимавайте части от жълтъците да не попаднат при белтъците, също така купата, в която ще ги разбивате трябва да е напълно суха. В противен случай няма да се разбият на сняг. Разбийте жълтъците с половината захар и ванилията. В друга купа разбийте белтъците. Щом образуват пяна, постепенно започнете да добавяте от останалата захар, като продължавате да разбивате, докато се получат меки върхове. В трета купа смесете орехите с галетата. Смесете жълтъците с орехите и избитите белтъци на няколко пъти, като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма с диаметър 22 см, покрита с предварително намазнена хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180°C фурна за 25 минути. След петнадесетата минута на мен ми се наложи да отворя фурната и да покрия блата с алуминиево фолио, за да не загори. Всяка фурна пече различно, така че не мога с точност да ви кажа в кой момент да покриете вашия, затова го следете. След като времето изтече, отворете фурната и с помощта на дървено шишче или клечка, проверете дали блатът е готов, ако излезе суха, значи е изпечен. Прокарайте нож по страните на формата и освободете блата, оставете на решетка да изстине.

Приготвяне на крема

  • Разбъркайте желатина с 2 супени лъжици студена вода и го оставете за няколко минути да набъбне. Пригответе си подходяща купа, където поставете карамелизираното кондензирано мляко. В друга купа разбийте сметаната до меки върхове. Извадете я от хладилника точно преди използване и не прекалявайте с разбиването, за да не се пресече. Загрейте желатина на водна баня или в микровълнова фурна, докато не се разтопи. Внимавайте течността да не заври, защото в противен случай желатинът ще загуби желиращите си свойства. Смесете го с карамелизираното кондензирано мляко с помощта на силиконова шпатула, докато не се поеме напълно. Добавете и сметаната на няколко пъти, разбърквайки до хомогенност. Бъдете много внимателни, тази стъпка е ключова, бъркайте бавно с кръгови движения отдолу нагоре със силиконовата шпатула, за да не втечните крема. Използването на животинска сметана понякога прави крема по-течен, но въпреки това ви съветвам да не я заменяте с растителен продукт. Точно поради тази причина съм включил използването на желатин в рецептата. Количеството му е малко и той само ще уплътни крема без да го желира.

Сглобяване на тортата

  • Поставете ацетатна лента около вътрешните стени на ринг или форма за торта с диаметър 22 см. Върху подходяща чиния или подложка сложете блата и стегнете с ринга. Излейте крема и заравнете с помощта на лъжица или шпатула. Приберете в хладилник, за да се охлади за няколко часа или цяла нощ.

Приготвяне на шоколадовия ганаш

  • В подходяща купа или касерола загрейте сметаната и маслото, не е нужно сместа да завира. Отстранете от огъня и добавете предварително начупения шоколад. Оставете го да престои няколко минути и разбъркайте до образуването на гладък крем. Извадете тортата от хладилника и залейте повърхността с още топлата глазура.

Приготвяне на ореховия крокан и декорация на тортата

  • В подходяща касерола или малка тенджера сложете захарта, меда и маслото и добавете 1 супена лъжица вода. Гответе сместа на умерен огън. Първоначално ще се образува каша, която ще заври и малко по малко ще започне да си сменя цвета. След като сместа стане златиста, добавете орехите и разбъркайте добре за около минута с помощта на лъжица. Бъдете много внимателни, за да не се изгорите и следете цвета на карамела. Той бързо може да премине в тъмнокафяв, което би означавало горчив карамел. Поставете хартия за печене върху голяма правоъгълна тава и разстелете карамелените орехови ядки на възможно най-тънък пласт. Действайте бързо, защото карамелът стяга почти веднага. Оставете карамелизираните ядки да изстинат напълно, след което ги начупете на парчета и с помощта на кухненски робот или чопър ги смелете, но не много фино, така че да се усещат парченца от орехите и карамела. Поръсете по ръба на тортата с крокана и сервирайте.

Бележки

Препоръчвам ви да си направите ореховия крокан в деня, в който ще консумирате тортата, защото иначе омеква. Може да използвате всякакъв друг вид ядки, аз избрах орехи, за да си подхождат с блата. Ако желаете, може да украсите тортата по друг начин. Йоли използва микс от различни захаросани ядки и стафиди.
Ключови думи дулсе де лече, Йоли, карамел, крокан, орехи, сгущенка, торта, шоколад

Последвайте Йоли и нейния кулинарен блог във Facebook, ако още не сте го направили и открийте вашата любима рецепта. Пишете ми, коментирайте и задавайте въпроси. За нас няма да има по-голямо признание, ако ни се доверите и приготвите рецептата. Споделете с приятели, ако ви е харесала, така ще помогнете за развитието на нашите блогове. Благодаря за вниманието и добър апетит, ще ви очаквам на следващото кулинарно пътешествие.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating