От историята към вкуса: Рим, Барселона и съкровищата на Тенерифе

От историята към вкуса: Рим, Барселона и съкровищата на Тенерифе

Време е да се впуснем в едно необикновено пътешествие, за което ми се искаше да ви разкажа много отдавна. И въпреки че отложих разказа си с няколко месеца, днес се завръщам към това чудно приключение, за да усетим заедно завладяващите култури и живите вкусове на два забележителни града – Рим и Барселона и най-големия от седемте острова от Канарския архипелаг – Тенерифе.

Нашето пътуване започва в сърцето на Рим, град, пропит с история и известен с легендарната си кухня. Ще се насладим на емблематични ястия, превърнали италианската храна в световна сензация. От първата хапка на апетитното маритоцо – сладка кифличка, пълна с бита сметана, до перфектната паста Карбонара, покрита с богат сос от яйца, Пекорино Романо и гуанчале. И разбира се, великолепната пица с тънка, хрупкава коричка и смесица от пресни топинги, както и италианското джелато със своята кремообразна текстура и невероятни вкусове. За да завършим нашето римско кулинарно приключение, ще се отдадем на божественото тирамису, с неговите деликатни слоеве от напоени с еспресо бишкоти, крем от яйца и маскарпоне и поръска от ароматно какао. Всичко това, докато се скитаме из историята, за да посетим вдъхващите страхопочитание забележителности като Колизеума, където ехото от древни гладиаторски битки все още ехти, спиращия дъха Пантеон, чудо на архитектурната изобретателност, и магическия фонтан Треви, където хвърлянето на монета обещава завръщане във вечния град. Нашето пътуване в Рим завършва с великолепието на Ватикана, където ще се насладим на базиликата Свети Петър, потапяйки се в изкуството, историята и духовността.

От Рим, нашата кулинарна експедиция ни отвежда до удивителния остров Тенерифе. Ще прекосим зашеметяващите му пейзажи, оставайки безмълвни пред разнообразната му красота – от златни плажове, обградени от кристално чисти води, до гъсти гори и драматични вулканични пейзажи. Въпреки че Тенерифе може и да няма обширен репертоар от традиционни рецепти, той ни заслепява със своята комбинация от вкусове, повлияни от уникалното му географско положение и културно наследство. Докато изследваме острова с кола, ще се натъкнем на кулинарни изкушения, които отразяват природното му изобилие и влиянието на испанските и африканските традиции. Едно такова съкровище е сочното Секрето, крехко парче от филетната част на прасето, което просто няма аналог. Ще опитаме и ароматното Баракито, изненадваща смес от кафе, кондензирано мляко, ликьор и подправки. Няма да пропуснем и канарските картофи, поднесени в компанията на два интересни соса – Мохо и Алмогроте, както и пърженото пиле, заситило не един и два гладни моряка. Ще дегустираме и местното козе сирене и разбира се прясната риба и морски дарове, все пак се намираме насред Атлантическия океан. По време на нашето пътуване ще посетим и задължителните дестинации, които ще ни срещнат с природните чудеса на острова – величествената планина Тейде с нейния активен вулкан, живописният парк Лоро, представляващ огромен зоопарк, подслонил стотици видове папагали, където ще видим още косатки, делфини, морски лъвове, пингвини и много други животни, столицата Санта Круз де Тенерифе, където историята се слива с модерността и разбира се безброй девствени плажове, където ще си отдъхнем и ще поплуваме в тюркоазените води на заобикалящия ни океан.

Последната ни дестинация е и градът, в който винаги съм мечтал да живея – Барселона, културна смесица, пълна с кулинарни изкушения. Тук ще се насладим на ароматите на Испания, от традиционната паеля с нейния ориз, напоен с шафран и сочни морски дарове, до разнообразие от апетитни меса, перфектно изпечени на скара и подправени до съвършенство. Ще вкусим и от местните тапас или мезе по испански, а за десерт и каталунската версия на крем Брюле – крем Каталана, няма да минем и без хрупкавия чурос, потопен в горещ шоколад. Преди да се сбогуваме, ще опитаме и най-добрите бургери, които градът може да предложи, доказателство, че препоръките на по-малката ми сестра са безценни. Всичко това докато се скитаме из очарователните улици на Барселона и ставаме свидетели на архитектурните чудеса, започвайки от Саграда Фамилия, шедьовър на Антони Гауди и потапяйки се в оживената атмосфера на парк Гюел, друго негово дело. Ще се насладим на разходка из очарователната крайбрежна улица Ла Рамбла, изпълнена с улични артисти, цветни пазари и жизнена енергия, която пулсира из града. А после ще се отправим към летището, където пълен самолет с пътници ще ни чака, за да ни върне обратно в България.

В блога на добрия ми приятел Иван Георгиев – Roads from the Notes, който е и главният виновник за това пътешествие, вече може да откриете всички завладяващи истории и забележителности, които си струва да посетите, докато моето местенце ще предложи кулинарен пътепис с рецепти за някои от вкусотиите, които опитахме. Присъединете се към нас, за да открием заедно културата и изкуството на готвенето по тези места. Благодаря за вниманието и до скоро!



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *